Een gezond gebit; ook voor dieren heel belangrijk.

Een gezond gebit is ontzettend belangrijk. Bij mensen is dit de laatste decennia goed doorgedrongen waardoor de meesten van ons minimaal 2 x per dag hun tanden goed poetsen, tussendoor flossen en zorgen dat we niet te zoet, zuur en niet te vaak eten waardoor we ons best doen om ons gebit optimaal gezond te houden.

Bij onze huisdieren is een gezond gebit net zo belangrijk. Wanneer tandplak op de gebitselementen blijft plakken is dit een bron van voeding voor bacteriën in de mond. Door deze bacteriën ontstaan er infecties die in eerste instantie het tandvlees doen ontsteken. Het tandvlees wordt rood, het gaat stinken en het trekt zich terug. Daardoor kan de infectie steeds hoger op kruipen waardoor wortels aangetast worden. De ontsteking die dan in de mond zit wordt gevaarlijk omdat de bacteriën met het bloed mee het lichaam in kunnen komen en in het hart, in de nieren en/of lever gevaarlijke ontstekingsprocessen kan veroorzaken. Daarnaast zal de aantasting van de wortel het element in de kaak los laten zitten en op den duur rot de tand of de kies letterlijk de mond uit. De ontsteking aan de wortel kan ook het bot infecteren.

Hondje bij Dier&Tandarts

Omdat nog niet iedereen (lees bijna niemand) de tanden van hun hond en kat iedere dag poetst zien wij op de praktijk dagelijks patiënten met een gebit wat een gevaar is voor de gezondheid van een dier. Vaak adviseren we een afspraak voor narcose en reiniging van het gebit.

Tandheelkundige unit Dier&Arts Yerseke

We hebben op de praktijk een prachtige tandheelkundige unit staan waarmee we het gebit van een hond, kat en konijn goed kunnen behandelen. Er zit een zogenaamde scaler op waarmee we het tandsteen (is versteend tandplak) lostrillen van het element waardoor de tand weer schoon wordt. Er zit ook een ‘low speed” handvat op waar we de tanden na het reinigen mee kunnen polijsten om zo een perfect gladde tand te krijgen waar plak minder snel op aan kan hechten. Indien het nodig is moeten er tanden of kiezen getrokken worden, hiervoor hebben we soms een boor nodig die ook op onze unit zit. Indien nodig kunnen we ook röntgenfoto’s maken van de tanden en kiezen om zo de situatie onder het tandvlees, dat wil zeggen de wortel en het kaakbot in beeld kunnen krijgen.